Thursday, February 1, 2007

Kundzsal Krijá

Kundzsal Krijá – visszaöklendező technika

Ez a gyakorlat tisztítja az emésztőrendszert a gyomortól a szájüregig.

A gyomor egy zsákszerű izmos szerv, amely a megrágott táplálékot összekeveri és az emésztőnedvek által elkezdi lebontani, megemészteni az ételt. A táplálék az összetevők minőségétől függően néhány órát tölt a gyomorban, majd a vékonybélbe távozik. A gyomor igen érzékeny terület, amely hamar reagál a “rossz gondozásra”.
A legnagyobb akadályt a gyakorlat végrehajtása során a mentális gát okozza. Langyos sós vizet fogyasztunk amíg megtelik a gyomor majd szájon át akaratlagosan kiürítjük. Első hallásra egyeseknek visszataszítónak tűnhet ez a módszer, de mivel éhgyomorra kell végezni, ezért csak tiszta víz, illetve a gyomorban található szennyeződés távozik a szervezetből. A folyamatot nem kíséri kellemetlen íz, szag vagy émelygés, amit betegségnél tapasztalhatunk.
A gyakorlat segít a gyomrot jó állapotban tartani és a szennyeződéseket kimosva lehetőséget nyújt a gyomor alkotórészeinek regenerálódásához.

További jótékony hatások: Megelőzhetjük a belek túlterhelését. A gyomorrontás ősi ellenszere. A hasizmok erőteljes összehúzásával tonizálja és serkenti a hasi szerveket. Megszűnteti a gyomorsavtúltengést és a puffadást. Eltávolítja a testből a túlzott mértékű nyálkát, segít a megfázás, a köhögés, a brochitis, az asztma és más légzőszervi problémák orvoslásában. Megszünteti a rossz lehelletet. Segít a felgyülemlett érzelmek, érzelmi blokkok, külső és belső konfliktusok és a feszültség következtében kialakult szívtájéki nehézség-érzet megszüntetésében.

Ellenjavallatok: sérv, magas vérnyomás, magas koponyaűri nyomás, szívbetegségek, szélütés, akut gyomorfekély, vagy cukorbetegség mellett fellépő szembetegségek estén nem szabad végezni.

Forrás:
Magyar László - Bhaktananda: Tisztító gyakorlatok - satkarmák