Friday, February 2, 2007

Laghú Sankhapraksálana

Laghú Sankhapraksálana – az emésztőcsatorna tisztítása a szájtól a végbélig

Alapos, finom technika, amely teljesen biztonságos. Az emésztőrendszer hashajtóval történő kiürítése erőltetett, valamint túlságosan irritálja az emésztőcsatornát, ezen felül nem nyújt olyan alapos tisztítást, mint a fenti módszer.
A belgyógyászati eredetű betegségek nagy részét közvetlen vagy közvetett úton a szervezetben felhalmozódott méreganyagok, káros anyagcsere végtermékek okozzák. Létfontosságú ezeknek az anyagoknak a szervezetből történő eltávolítása. Napjainkban a székrekedés népbetegségnek számít. Ennek számos oka van: helytelen táplálkozás (rostszegény, fehérjékben és szénhidrátokban gazdag ételek), mozgásszegény, stresszes életmód, veseproblémák, a székelési inger visszatartása. A székrekedés következtében a kiválasztott ürülék, amely tele van méreganyagokkal, sokkal több időt tölt el a szervezetben, mint amennyit kellene. Ez a kellemetlen tüneteken túl (kemény széklet, aranyér) a szervezet intoxikációjához vezethet.

Jótékony hatások: Enyhíti az emésztési problémákat, mint az emésztési rendellenesség, a puffadás, a gyomorsavtúltengés, valamint megszünteti az akut vagy idült székrekedést. Általánosságban tonizálja a májat, valamint több emésztőszervet és mirigyet. Alkalmazzák cukorbetegség, hypoglycaemia (alacsony vércukorszint), elhízottság, magas vérkoleszterin és magas lipid szint kezelésére. Erősíti az immunrendszert, ezáltal enyhíti az allergiás és immunológiai problémákat. Enyhíti az izületi gyulladást és a krónikus gyulladásos betegségeket. Csökkenti a túlzott nyálkatermelődést, ezzel enyhíti az asztmát, a krónikus megfázást, a sinusitist (orrmelléküreg-gyulladás). Megtisztítja a vért, enyhít olyan bőrproblémákat, mint a pattanások, kelések és az ekcéma.
Pránikus szinten feltölti az egész energiatestet, megszünteti a nádikban lévő blokkokat és tisztítja valamennyi csakrát. Helyreállítja az öt prána egyensúlyát és megnöveli az energia szintjét.
Pszichikailaig előkészíti a tudatosság magasabb állapotaihoz vezető utat.

Ellenjavallatok: Terhesség alatt TILOS végezni!

Forrás:
Magyar László - Bhaktananda: Tisztító gyakorlatok - satkarmák