Thursday, February 8, 2007

Satkarma - tisztító gyakorlatok

A satkarma - a szanszkrit "sat" szó hatot jelent, a "karma" tevékenységet, cselekvést jelent - gyakorlatok a Hatha Jóga részét képzik, melyek a fizikai test belső tisztítását szolgálják. E gyakorlatok segítségével megtisztítható a teljes bélrendszer, a gyomor, és az orr, ami azért fontos mert e szervek létfontosságúak az emberi létezés szempontjából. A gyakorlatok elsődleges célja a fizikai testben az energia áramlását akadályozó blokkok feloldása, vagyis hogy megtisztítsák a testet a helytelen táplálkozás és életmód hatására felgyülemlett méreganyagoktól, így elősegítsék az energia akadályoktól mentes, szabad áramlását. Hatásukra tisztul a vér és az emésztőrendszer, javul az általános egészségi állapot és a közérzet. Hasznos gyakorlat lehet erős dohányosoknak, légúti megbetegedésben szenvedőknek, emésztőrendszeri panaszokkal (székrekedés, puffadás) és allergiával küszködőknek. Lényeges aspektus, hogy e gyakorlatoknak nem csak fizikai hatása van, hanem csakúgy, mint a többi jóga gyakorlat, az emberi létezés valamennyi szintjére hatnak.

A satkarmákat a három dósa, avagy a testnedvek (kapha, nyálka, pitta, epe, váta, szél) egyensúlyának megteremtésére is használják. Az ájurvéda és a hatha jóga szerint a dósák egyensúlyának hiánya vezet a betegségekhez.
E gyakorlatokat tapasztalt tanár segítségével teljesen kezdők is végezhetik, előzetes jóga tapasztalat nem szükséges.

Azok a satkarmák, melyek a test tisztítására hatnak, titkosak. Sokrétű, bámulatos eredményei vannak, és nagy becsben tartják őket a kiváló jógik. (Hatha Jóga Pradípiká 2:23)

A satkarmáknak vagy jógikus tisztításnak az alábbi hat fő csoportja van (eredetileg csupán ezen gyakorlatok tartoztak a Hatha Jóga gyakorlatrendszerébe):

Néti: orrjárat-tisztítás
Dhauti: belső tisztítás, a fej tisztítása és mellkasi tisztítás, a belső tiszító technikák megtisztítják az egész emésztő szervrendszert a szájtól a végbélig (belek tisztítása, emésztés tüzének felébresztése, gyomor tisztítása vízzel, belek tisztítása levegővel)
Nauli: hasi szervek masszírozásának és erősítésének módszere
Baszti: vastagbél átmosásának és tonizálásának technikái
Kapálabháti: a frontális lebenyek tisztítása és vitalizálása
Trátaka: a koncentráció erejének fejlesztése egy adott pontra vagy tárgyra történő intenzív összpontosítással

A tisztító eljárások egyaránt megelőző és gyógyító hatásúak. Amikor a test különböző rendszerei megtisztulnak, az általános eredmény, hogy az energia szabadon áramolhat a testben. Fokozódik a munka, a gondolkodás, az emésztés, az ízlelés, az érzékelés és az átélés képessége és magasabb szintű tudatosság tud megjelenni.

FONTOS! A satkarma gyakorlatok erőteljes technikák csak olyanok irányítása mellett szabad végezni őket akik a gurutól tanulták a gyakorlatokat!

Satkarma gyakorlatok részletesen az alábbi linkeken:

Dzsala Néti
Laghú Sankhapraksálana
Kundzsal Krijá

Forrás:
Magyar László - Bhaktananda: Tisztító gyakorlatok - satkarmák

Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha
(Asana Pranayama Mudra Bandha, Yoga Publication Trust 1996 / Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány 2006)

Swami Satyananda Saraswati: Yoga and Kriya

(Yoga Publication Trust, Munger, Bihar, India 1981)

Satyananda Yoga Hírlevél, IV. évfolyam 9. szám
(Source: Yoga Magazine 1991. May)