Friday, February 9, 2007

Jóga Nidra

Relaxáció

A napi munka és az egészségtelen életmód következtében nagy mennyiségű állandó mentális és fizikai feszültség terheli az embereket. A gondolatok tetteket, cselekvést hoznak létre, ezek pedig szokásokat alakítanak ki. Az emberek sok helytelen szokásra tesznek szert, ami az életmódjuk részévé válik. A helytelen testtartások feszültséget váltanak ki az izmokban és idegekben.
A relaxáció alatt azonban az izmok és az idegek pihennek. A prána, az energia elraktározódik és megőrződik. Ha rendszeresen relaxálunk, nem pocsékolunk el energiát. Aktívak és energikusak leszünk. A legtöbb ember felesleges mozdulatokkal elpazarolja az energiáját, és nagy feszülség alá helyezi az izmait és idegeit.
Ha valóban élvezni akarjuk a háborítatlan békét és a tartós örömöt, meg kell próbálnunk az aggodalom, a félelem, a düh impulzusainak kiiktatásával megvalósítani a nyugodt, ellenőrzött és kiegyensúlyozott tudat állapotát.
Az impulzusok és ellenimpulzusok ébredése, vagy az impulzusok elfojtása feszültséget okoz az idegekben, az izmokban és az agyban. Sok ember az impulzusainak a rabja, ezért nem tudja élvezni a tudat békéjét. Ide-oda hányódik. A relaxáció művészete egzakt művészet. Igen gyorsan meg lehet tanulni. Azonban ne tévesszük össze a relaxációt a lustasággal. A lusta ember inaktív, letargikus és tehetetlen. A relaxáló ember csupán pihen. Életerős, élénk, erős és kitartó. Soha nem hagyja, hogy akár egy kis mennyiségű energia is elszivárogjon. A legrövidebb idő alatt könnyedén el tud végezni nagy mennyiségű munkát is.
Kétféle relaxáció van: fizikai és szellemi.

Fizikai relaxáció

Tudnunk kell a test összes izmai ellazításának mikéntjét. Ez pihenteti a testet és a tudatot. Az izmokból eltávozik a feszültség. A relaxáció tökéletesen felfrissít minket. Ha nem ismerjük a belső és külső relaxáció tudományát, számottevő mértékben elpazaroljuk fizikai és szellemi energiáinkat. Akik relaxációt gyakorolnak nem lesznek kimerültek. A fizikai relaxáció művészet és mint ilyent, rendszeresen kell művelni a siker elérése és a haszon megszerzése érdekében. A fizikai lazításban elért siker könnyebbé teszi a szellemi relaxációt.

Szellemi relaxáció

Az izmok lazítása nyugalmat ad tudatunknak és a tudat lazítása nyugalmat ad a testnek. A tudat és a test szoros kapcsolatban vannak egymással. A test egy öntőforma, amit a tudat készít magának.
A tudat a testen keresztül gyűjt tapasztalatokat, együttműködik a pránával (energia), az érzékszervekkel és a testtel. A tudat befolyással bír a testre. Ha az ember jókedvű, a test is erős és egészséges. Ha az ember depressziósnak érzi magát a test sem tud rendeltetésszerűen működni. Mindez viszont is igaz: a testnek is van befolyása a tudatra. Ha a test erős és egészséges, a tudat is boldog, derűs és erős. A gondolatok cselekedetekként nyilvánulnak meg és a cselekedetek visszahatnak a tudatra. Ha eltávolítjuk az izmokból a feszülséget az nyugtatja és pihenteti a tudatot.
A relaxációval pihentetjük a tudatot, a fáradt idegeket és a túlhajszolt izmokat. A tudat mérhetetlen békéjét, erőt és vitalitást kapunk ezáltal. A düh, irigység, csalódottság, kudarc, szomorúság, bánat, aggodalom mind belső mentális feszültséget okoznak. A tudat lazításának gyakorlata elűzi ezeket a belső szellemi feszültségeket és új mentális energiával tölti meg a tudatot. Ez derűssé és boldoggá tesz minket.

Jóga Nidra – a jógikus mélyrelaxáció

A Jóga Nidra ősi tantrikus technikákból kifejlesztett különleges mélyrelaxációs módszer, melynek segítségével megvalósítható a teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxáció.
Amikor ébren vagyunk, és azt hisszük, hogy tudatosak vagyunk, a tudatunk sokkal kevésbé befogadó, mint abban az állapotban, amit a jóga nidra jelent. Az ébrenlét során ugyanis az összes érzékszervünk impulzusokat közvetít az agy felé, annak pillanatnyi pihenést sem hagyva.
A Jóga Nidra olyan technika, amelyben megtanulható a tudatos relaxáció. A Jóga Nidra egy jógikus mélyrelaxációs gyakorlati módszer. A nidra szó jelentése: alvás. A Jóga Nidra alvás nélküli alvást vagy tudatos alvást jelent.
Az alvás olyan tevékenység, amely mentes a tudatos gondolatoktól, érzékeléstől, mozgástól. Az érzékszerveink visszahúzódnak, egyik a másik után, meghatározott sorrendben, így kerülünk az alvás állapotába. A tudományos kutatások megerősítették a jóga elméletét, miszerint az ébrenlét és az alvás közti átmenetnek öt szintje van. Először a szaglás, majd sorban a többi érzékszerv, az ízlelés, a látás, a tapintás, majd végül a hallásérzékelés vonul vissza.
Amikor a Jóga Nidrát gyakoroljuk, visszavonjuk az érzékszerveket egy, a hallás kivételével. Ebben az állapotban a tudat meg van fosztva a többi érzékszerv által közvetített asszociációktól, befogadóképessége teljes lesz. Így valósíthatjuk meg a célunkat, vagyis elérhetjük a teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxációt a módszer gyakorlása során.
A Jóga Nidra gyakorlása közben a tudat abban a köztes állapotban van, mikor az első négy érzékszerv már visszavonult, de az utolsó, a hallás még nincs leválasztva. Ezért jelent a Jóga Nidra egy olyan tudatállapotot, amelyet felfoghatunk az alvás és az ébrenlét közti küszöbnek vagy tudatos alvásnak.
A jógában már több ezer éve ismert a tudatnak egy olyan állapota, amely különbözik a három, általánosan ismert és feltérképezett tudatállapottól. Ez a három állapot az ébrenlét, az álmodás és a mély alvás.
A modern tudomány a közelmúltban felfedezett az ébrenlét és az álmodás közti területen egy negyedik állapotot is. Ezt a jógában az "alvás nélküli alvás, vagy dinamikus alvás" állapotaként több ezer éve ismerik. Ebben az állapotban valósítható meg a legtökéletesebb relaxáció, amely tökéletes pihenést biztosít a testnek és a tudatnak. A jógában az erre kifejlesztett módszert nevezik Jóga Nidrának. A valódi relaxációhoz tudatosnak kell maradni, hogy mentesíthessük magunkat az izmainkban, a tudatunkban és az érzelmeinkben felhalmozódott feszültségektől.
Az agy különböző elektromos tevékenységei szoros összefüggésben vannak a három eltérő tudatállapottal. Az ébrenlét során a béta hullámok dominálnak, az álmodásban a théta, míg a mély alvásban a delta hullámok a jellemzőek. Ezeket az elektromos hullámokat az agy termeli, a különbség köztük a frekvenciájukban van. Ébrenlétben a béta hullámok magas frekvenciájúak, gyorsak, alvásban az agy alacsonyabb frekvenciájú, lassabb hullámokat bocsát ki.
Az ébrenlét és az alvás állapota között van az a vékony határvonal, amit a tudósok hipnagogikus állapotnak neveztek el. Ez a tudatállapot a jógik előtt már évezredek óta ismert és gyakorolt. Ez egy rövid, általában 3-5 perces időszak, amikor az agy elektromos működésére az alfa hullámok jellemzőek. A mély relaxáció csak az alfa hullámok dominanciája esetén érhető el, tehát ez az állapot, amelyben megvalósítható a bevezetőben említett teljes tudati, fizikai, és érzelmi pihenés.
Egy átlagember agyhullám frekvenciája a tudat állapotváltozásait követve bétából thétába, majd végül deltába változik. Ez annyit tesz, hogy az ébrenlétből hirtelen átvált az alvásba. Az agy nem termelt alfa hullámokat, ez az oka annak, hogy sokan fáradtan ébrednek fel még nyolc óra alvás után is.

A Jóga Nidra képes megteremteni a tudatnak azt az állapotát, melyben megvalósítható a teljes mélyrelaxáció, ráadásul a rendszeres gyakorlás hatására a rövid átmeneti állapot meghosszabbítható.
A Jóga Nidra rendszeres, napi gyakorlásával nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség, javul a koncentráció és a memória.
A módszer nagyon hatásos és nagyon egyszerű. Fél óra jóga nidrában töltött idő felér 4 óra alvással. Nem kell hozzá más kellék, mint egy vékony szivacs vagy matrac. Erre lefekszünk, és az instruktor egyszerű utasításait követve végezzük a gyakorlatot. Egy alkalom a szinttől és a gyakorlás céljától függően napi 30-60 perc, de a rendszeres - hetente legalább három alkalommal történő – gyakorlás elengedhetetlen.

A Jóga Nidra szakaszai

Előkészületek: Elősegíti a fizikai relaxációt, amint a tudat visszavonul a külső tárgyakról, és a figyelem a test különböző részeire irányul.

Szankalpa: A személyiség átformálásának erőteljes módszere. Formáját tekintve rövid, pozitív, mentális állítás, amely a tudatalattira gyakorol hatást a jóga nidra alatt. Csodát tesz, ha a szankalpát naponta ismételjük hittel és meggyőződéssel a jóga nidra alatt, mivel megerősítés ellazult tudatállapotban történik. Olyan pozitív jellemvonások kifejlesztésére is alkalmazható, mint a kreatívvá, tudatossá, magabiztossá, félelem nélkülivé, dinamikussá válás. A szankalpa önmaga akaraterővé válik. Amint az akaraterő megerősödik, bármi elérhetünk az életben.

A figyelem körbevitele: Ebben a szakaszban belülről érintjük a test és az elme különböző részeit, hogy érzékennyé tegyük a tudatalattit. A fizikai feszültségek azáltal oldódnak fel, hogy valamennyi fizikai szervet szisztematikusan ellazítjuk. Az elme egyhegyűvé válik. Tisztítja az idegpályákat is, eloszlatva az energiablokkokat, és a felszabadított energiát az agy felé irányítva, amivel aktiválja az agy szunnyadó területeit, élesítve az intelligenciát, és fejlesztve a memóriát és a koncentrációt.

A légzés tudatosítása: A légzés a híd a test és a tudat között. A légzés tudatosítása fokozatosan váltja ki a testtől való elválást, elkülönülést, és a légzés a mélyrelaxáció állapotához és a tudat befelé forduláshoz vezet, alkalmassá téve azt a felkutatásra, megismerésre.

Érzések, és érzetek: Ellentétes érzéseket, és érzeteket keltve és felerősítve az agy mindkét féltekéjét használjuk. Ez kiegyensúlyozott érzelmekhez vezet, és felkészíti a tudatot az érzelmek lehető legjobb módon való kezelésére. A tudatba ágyazódott érzelmi feszültségek feloldódnak, amint a tudatos észlelés felszínére emelkednek, majd megszűnnek. Megszűnik a belső nyugtalanság, és abbamaradnak az életre gyakorolt negatív hatások. Az IQ (intelligencia hányados), és az EQ (érzelmi hányados) ezáltal egyensúlyba kerülnek, ami kiegyensúlyozott személyiséghez vezet. A szamszkarák (régi élmények, benyomások) tudatosítása kifejlődik, és amint az egyén éretté válik, megtalálja feldolgozásuk, módját is.

Vizualizáció: Ez rendkívül hatékony és fontos módja a képzelőerő, a kreativitás, az önbizalom, a helyes diszkrimináció, az akaraterő, és a pozitív jellemvonások fejlesztésének. Ha intenzíven elképzeljük minden jóga nidra gyakorlat alatt, hogy pozitív jellemvonásokkal rendelkezünk, idővel valósággá válhat. Mindenki képes tudatának átprogramozására, hogy elérje vágyait. Amikor a tudatos elme ellazul, a pozitív gondolat átivódik a tudatalattiba, és erőteljesen hat. A negatív gondolatok zavaró hatása miatt kerülnek akadályok a tanulás útjába. Amint pozitív gondolatok ágyazódnak a tudatalattiba, a negatívak elvesztik hatalmukat. A tudat programozását megváltoztathatjuk. A kreatív figyelem is fejleszthető e szakaszon keresztül.

A Jóga Nidra hatásai

A gyakorlat hatásait vizsgáló kutatások szerint a módszer az alábbi területeken alkalmazható sikerrel:

Stresszoldás, pszichoterápia, alvászavar, oktatás, nyelvoktatás, alkohol- és drogfüggőség, terhesség alatt, szülés után, menstruációs zavarok, asztma, daganatos megbetegedések, gyomorfekély, magas vérnyomás, szívroham, cukorbetegség.

Forrás:
Satyananda.hu - Yoga Nidra

Swami Satyananda Saraswati: Yoga Nidra
(Yoga Publication Trust, Munger, Bihar, India 1998)

Satyananda Yoga Hírlevél, IV. évfolyam 7. szám: A relaxáció művészete

Satyananda Yoga Hírlevél, III. évfolyam 2. szám: Veena Verma (Sannyasi Soumyashakti): Az oktatási rendszer forradalmasításának lehetőségei a Jóga Nidrán keresztül

Satyananda Yoga Hírlevél, III. évfolyam 4. szám: Swami Nityabodhananda Saraswati: Yoga Nidra (Yoga magazine 1996)