Saturday, February 10, 2007

Gyakorlati tudnivalók

A gyakorláshoz célszerű figyelembe venni az alábbi gyakorlati megjegyzéseket.
A légzés: Mindig orron keresztül történik, hacsak más instrukciót nem kapunk. Törekedjünk arra, hogy a mozgást mindig összehangoljuk a légzéssel.

Tudatosság: Tudatosan figyeljünk a fizikai mozdulatra, magára a pózra, a légzésre, a légzésnek a mozdulattal való összehangolására, a mentális számolásra, a testrészekre, a testi érzésekre, érzetekre és a gondolatokra.

Sorrend: A satkarma gyakorlatok után következzenek az ászanák, a pránajáma, majd a pratjahára és a dhárana, ami végül a meditációhoz vezet.

Ellenpózok: Fontos úgy felépíteni a programot, hogy a hátrahajló gyakorlatot előrehajló kövesse és viszont; ha vérehajtottuk valamelyik pózt az egyik oldalon, végezzük el a másikon is. Az ellentartások elvének követése szükséges ahhoz, hogy a test visszakerüljön egyensúlyi állapotába.

A gyakorlás ideje: Az ászanákat a nap bármely szakaszában gyakorolhatjuk, kivéve az étkezések utáni időszakot. A legjobb a napkelte és az azt megelőző két óra. Ez a periódus szanszkritül a brahmamuhúrta, ami a jóga magasabb szintű gyakorlatainak végrahajtására a legmegfelelőbb. Ilyenkor nyugodt és csendes a környezet, a gyomor és a belek tevékenysége szünetel, a tudatos szintet nem érik mély hatások, az elme gondolatoktól menetes. Ugyancsak alkalmas a napnyugta idejére eső két órás periódus is.

A gyakorlás helye: Jól szellőző, csöndes, nyugodt helyen gyakoroljunk.

Takaró: Használjunk a gyakorláshoz természetes anyagból készült, összehajtogatott takarót. Ne használjunk szivacsos vagy levegővel töltött matracot.

Ruházat: Laza, könnyű, kényelmes viselet ajánlott. Gyakorlás ellőtt vegyük le a szemüveget, a karórát és minden ékszert.

Fürdés: Kezdés előtt lehetőség szerint vegyünk (hideg) zuhanyt. Ezzel is növeljük az ászanák hatásait.

Üres gyomor: Üres gyomorral kell gyakorolnunk. Ezt úgy biztosíthatjuk, hogy a legutolsó étkezés után legalább három-négy óra elteltével kezdjük meg a gyakorlást.

A belek ürítése: Gyakorlás előtt lehetőség szerint ürítsük ki a beleket és a hólyagot. Válasszunk állandó időpontot és a gyakorlás előtt minden nap ugyanakkor ürítsünk.

Étrend: Nincs különleges étrendi megkötés a gyakorlók számára, noha ajánlott természetes alapanyagokból készült ételeket fogyasztani, azokat is mértékkel. A jóga nem állítja, hogy a vegetáriánus étrend elengedhetetlen, ám a magasabb szintű gyakorlatok végzése során ajánlott. Étkezéskor félig töltsük meg a gyomrot étellel, negyed részét vízzel, a maradék negyedet pedig hagyjuk üresen. Mindig csak annyit együnk, hogy kielégítsük éhségünket.

Túlerőltetés kerülése: Soha ne végezzük az ászanákat túlzott erőfeszítéssel.

Korhatár: Az ászanákat mindenki gyakorolhatja kortól és nemtől függetlenül.

Ellenjavallatok: Csonttörés, krónikus betegségek esetén, vagy műtét utáni lábadozás időszakában a gyakorlás megkezdése előtt konzultáljunk jóga tanárunkkal vagy orvosunkkal.

A gyakorlás megszakítása: Ha a gyakorlás során a test bármely részén túlzott fájdalmat érzünk, azonnal hagyjuk abba és szükség esetén forduljunk szakemberhez. Ne időzzünk egyetlen ászanában sem ha kényelmetlenséget érzünk.

Fordított testhelyzetek: Ne gyakoroljunk fordított testhelyzetű pózokat, ha gázok és erjedő anyagok vannak a belekben, ha a vér túlságosan telített méreganyagokkal, valamint menstruáció alatt és a várandósság utolsó hónapjaiban. Fontos, hogy a méreganyagok ne jussanak az agyba, ne okozzanak károsodást, és a menstráció alatt a vér ne kerülhessen a petevezetékbe.

Napozás: Soha ne gyakoroljunk hosszabb napozás után, mivel ilyenkor a test túlhevül.

Forrás:
Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha;
(Asana Pranayama Mudra Bandha, Yoga Publication Trust 1996 / Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány 2006)