Monday, February 12, 2007

A jóga

A jóga nem testgyakorlás, nem fitnesz és nem tornagyakorlat! A jógának nem célja hanem mellékhatása, hogy rugalmasabbak és hajlékonyabbak leszünk. A jóga nem erőfeszítés és nem teljesítmény. Az ászanák nem tornagyakorlaok, hanem módszerek, amelyek a testet olyan pózokba helyezik, amelyek fejlesztik a tudatosságot, a relaxációs képességet, a koncentrációt és a meditációt.

Hatha Jóga

A hatha jóga eredetileg csupán a hat különböző tisztítógyakorlatból állt (ld: Satkarmák) és csupán a múlt században lett része a hatha jógának az ászana gyakorlás, amivel manapság legtöbben a hatha jógát azonosítják. A jóga az elmúlt 100 évben vált hozzáférhetővé az emberiség szélesebb rétegei számára, azt megelőzően csak a Himalaya barlangjaiban élő jógik és kevésszámú tanítványuk birtokolta a jóga tudását. A “ha” szó jelentése: nap, a “tha” szó jelentése: hold. A nap az aktív, a férfi energia, a hold az intuitív, a női energia. A hatha jóga a férfi és női energia egyesítése, az energiák egyensúlyának megteremtése. A hatha jóga: uralom a test felett.

Rádzsa Jóga

A hatha jóga előkészíti a rádzsa jógát, nélküle nem léphetünk magasabb szintekre. Az elme megismerésének, megszelídítésének és teljes irányításának (vagyis tudatunk tágításának) alapfeltétele a test feletti uralom. A jóga integrált útja a rádzsa jógában, a királyi útban realizálódik. A rádzsa jóga nyolc oszlopában rendeződik az elme megismerésének teljes eszközrendszere. Ez a nyolc oszlop a következő: jáma (önkorlátozás), nijáma (önszabályozás), ászana (fizikai gyakorlatok), pránajáma (légzőgyakorlatok), pratjahára (érzékszervi észlelések visszavonása), dhárana (koncentráció), dhjána (meditáció), szamádhi (tiszta tudatosság). A rádzsa jóga: uralom az elme felett.

Jáma és Nijáma

Részletes leírás itt.

Ászana

Az ászanák egyszerre hatnak a fizikai testünkre, csontozatunkra, ízületeinkre, izmainkra, idegrendszerünkre, érzékeinkre, endokrin rendszerünkre, szív és érrendszerünkre, nyirokrendszerünkre, légzésünkre, emésztőrendszerünkre, a kiválasztó rendszerünkre, energiarendszerünkre, elménkre és tudatunkra. Önálló oszlopként is integráltak. Jótékony hatással vannak valamennyi fe
nt említett területre. A rendszeres fizikai gyakorlástól rugalmasabbá, feszültségmentesebbé, egészségesebbé, erősebbé, fiatalosabbá, kiegyensúlyozottabbá és harmonikussá válhatunk.

Pránajáma

A fizikai gyakorlás mellett légzőgyakorlatoknak nevezett (pranayama), az energiatestünkkel a lélegzeten keresztül kapcsolódó gyakorlatokat is végzünk. A légzés az ami a fizikai testet és a tudatot összekapcsolja. Folyamatosan történik az első felsírástól az utolsó lélegzetvételig. Mindig velünk van. Megfigyelhetjük, szabályozhatjuk és rajta keresztül finomíthatjuk finomtesti érzékeléseinket. Ezen gyakorlatok segítségével indulhatunk el a befelé vezető úton.

Pratyahára, Dhárana, Dhjána, Szamádhi

Az érzékszervi észlelések visszavonásán keresztül (pratyahara), és a tanú tudata kialakításának segítségével haladunk az egyre mélyebb relaxáció, koncentráció (dharana), meditáció (dhyana) és tiszta tudatosság (samaddhi) felé. Ez egy nagyon hosszú út de soha nem az a lényeg hogy éppen hol tartunk, hanem az, hogy megtegyük a következő apró lépést a fejlődés felé. Amikor haladunk fejlődünk, ha stagnálunk elakadtunk.

Ajánlott könyvek listája itt!